Ortodonti

Ortodonti

Ortodontik tedavi, çapraşık ve diastemalı dişlerin düzeltilmesi ayrıca diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesini amaçlayan tedavi yöntemidir.
Çapraşık dişler, dişlerde estetik problemlerin yanı sıra; çürüklere, dişetlerinde rahatsızlığa ve bunu takiben kemik kaybına, ayrıca ağız kokusuna sebep olur. Bunlarla birlikte alt ve üst çene okluzyonunda bozulmalar olacağı için eklem problemleri de meydana gelecektir.

Ortodontik tedavi hekimin büyük emeği ve hastanın sabrı ile tamamlanmaktadır. Ortodontik tedavi 2 aşamada gerçekleşir. Birinci aşamada dişlere ve damak bölgesine ortodontik kuvvetler uygulanarak damak ve dişler pozisyonlandırılmakta, ikinci aşamada ise dişlerin pozisyonları sabitlenmektedir. Tedavi süreci 1-3 yıl arasıdır.

Çocuklarda ortodontik muayene için en ideal yaş kaçtır?

Ortodontik muayene için en ideal dönem 7-8 yaşlardır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler. Süt dişleri değişimini tamamlayıncaya kadar büyümenin de yüzde 95'i tamamlanacaktır. Özellikle asimetrik çene yapısı gibi zor sorunları olan çocukların bu dönemde mutlaka ortodonti muayenesi olması gerekmektedir.

Önleyici ortodontik tedavi gerektiren durumlar nelerdir?

Bazı durumlarda önleyici ortodontik tedavilere başvurmak gerekir. Bunlar yanlış yutkunma veya ağızdan nefes alma, parmak, kalem, dil emme gibi kötü alışkanlıklar olabilir. Bu alışkanlıklardan bazıları bebeklikten de geliyor olabilir. Ortodontik bozukluklara neden olan bu tür durumlar için önleyici tedaviler uygulamak gerekir.

Ortodontik tedavi nasıl yapılır?

Ortodonti tedavisi hareketli veya sabit olarak ikiye ayrılır. Hareketli tedavide ağız içine hastanın takıp çıkardığı aperey denen protezler yapılır. Genellikle basit çapraşıklıkların düzeltilmesinde kullanılır. Sabit tedavide ise dişler üzerine sabit hastanın çıkaramıyacağı braket adı verilen metaller yapıştırılır. Bu metaller özel teller ile birbirine birleşirilir. Bu sayede dişler hareket ettirilerek çapraşıklıklar düzeltilir. 

Erişkinlerde ortodontik tedavi ne zaman gereklidir?

Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Büyüme çağında yapılması gerekli olan, büyümeyi yönlendiren düzeltmeler hariç her türlü diş hareketi, tel takmayı kabul etmeniz halinde mümkündür.

Lingual Ortodonti Tedavisi

Hastalara yerleştirilen ve braket adı verilen metaller lingual ortodontik tedavide dişlerin dil tarafına yapıştırılır. Bu sayede hastaların dişlerinin ön yüzeylerinde bir şey gözükmez. Özellikle erişkin hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Çapraşık dişlerin tedavisinde yürütülen uygulamalar yıllar içinde önemli derecede gelişti ve zaman içinde hastalara daha kullanışlı imkanlar sunmaya başladı. Son on yılda estetik ortodonti alanında meydana gelen teknolojik gelişmeler, hastaların ihtiyaçları doğrutusunda, başkaları tarafından fark edilmeyecek şekilde tasarlanmış tedavi yöntemlerinin gelişmesine yol açtı. Böylece hastalarımızın yaşayabileceği sıkıntılar ve tedavi süresi asgariye indirilerek, hem tedaviye uyum kolaylığı, hem de günlük yaşantıda estetik konforun devamı sağlanmış olur.

Invisalign Şeffaf Plakla Ortodontik Tedavi

İnvisalign ortodontik tedavisinde hastalara şeffaf plaklar yapılır. Dişlerdeki çapraşıklığın şiddetine göre farklı sayıda yapılan bu plaklar hastalar tarafından 2-3 haftada bir değiştirilerek takılır. Estetik görünümlü bu plaklarla basit bozukluklar başarı ile düzeltilir.

Metal teller veya braketler yoktur, bu nedenle ağız iritasyonları için endişelenmeye gerek olmaz. Invisalign'ın gülüşleri değiştiren olağanüstü yöntemi sayesinde tedavi gördüğünüzü neredeyse fark etmezsiniz. Invisalign şeffaf plak tedavisi için hastadan ölçü alınır. Bu ölçüler scan edilerek bir bilgisayar programına aktarılır. Burada programda dişlerin tahmini hareketleri saptanır.