Dental (Diş) İmplant Tedavileri
Diş implantları ağızda eksik dişlerin yerine koyulması amacıyla genellikle titanyum ve titanyum içeren bileşiklerden üretilen çene kemiği içerisine yerleştirilen vida sistemleridir. Titanyum vücut dokuları ile etkileşime girmediği ve kuvvetlere karşı dirençli bir materyal olduğu için implant materyali olarak kullanılır.İmplant tedavileri tekli diş eksikliklerinde kullanılabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde hareketli protezler yerine sabit protez yapmak amacıylada kullanılabilir. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen seviyede değil ise kemik miktarını arttırmaya yönelik işlemler uygulanması gerekebilir. implantların cerrahi olarak yerleştirilmesinde zaman içinde %90 başarı sağlandığı görülmüştür. implantlar başarısız olursa bu cerrahi işlemden sonraki ilk bir yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreden sonra her yıl implant başarısızlık oranı %1’e düşmektedir.
Diş implantlarının avantajları nedir?
Özellikle uzun yıllardır dişsiz olan hastalarda mevcut protezler ile kemik miktarında azalma devam ettiğinden dolayı zamanla uyumunu kaybederek hareket etmeye, vuruklara neden olmaya başlar. İmplantlarla sabitlenen protezlerin ağızdan çıkma, hareket etme ihtimalleri yoktur bu nedenle oldukça kullanışlı ve konforludur. İmplantlar geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar ve doğal bir görünümü kazanmaya yardımcı olur.Doğru teşhis, tam bilgi, steril koşullar ve uygun malzemelerle uygulandığında dental implant, hasta ve hekim açısından başarılı sonuçlar veren bir tedavi şeklidir.
Dental implant nasıl uygulanır?
İmplant uygulaması günümüzde basit ve ağrısız bir işlemdir. Cerrahi müdahaleden önce antibiyotik ve ağrı kesici verilir.Lokal anestezi altında yalnızca implantın uygulanacağı bölge uyuşturularak uygulanır. mplantlar genellikle iki aşamalı olarak yerleştirilir. Birinci aşamada implant çene kemiği içine yerleştirilir. İkinci aşamaya geçmeden önce implantların çene kemiği ile bütünleşmesi (osseointegrasyon) beklenir. Bu süreç yaklaşık olarak 2 - 4 ay arasındadır.Kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda bekleme süresi uzayabilir. Sonrasında ölçü alınır ve planlanan protez yapılır. Böylece diğer doğal dişlere herhangi bir uygulama yapılmadan yalnızca eksik dişlerin yeri doldurulmaktadır. Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci oldukça konforludur. Cerrahi sonrasında implant yapılan bölgeye hekimin önerisi doğrultusunda belli aralıklarla soğuk uygulaması yapılması şişlik ve ödemi engelleyecektir.Diş hekiminizi iyileşme döneminde belli aralıklarla görmelisiniz.
İmplant uygulandıktan sonra beslenme nasıl olmalıdır?
Operasyondan sonraki ilk birkaç gün sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Daha çok yumuşak ve besleyici gıdalar tüketmelisiniz. Yara yerindeki iyileşme tamamlandıktan sonra yiyecek ve içecek konusunda herhangi bir kısıtlama kalmamaktadır.
İmplantların ömrü ne kadardır?
Hasta ağzına yerleştirilmş bir implantın kullanım süresini belirleyen en önemli faktör hastanın günlük bakımına gösterdiği özendir. Tüm hastalar gibi implant taşıyan hastalarda 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerini yaptırmalı herhangi bir sorun oluşursa erken müdahale edilmelidir.
İmplant tedavisi için yaş sınırı var mı?
İmplant tedavisi kemik gelişimi tamamlandıktan sonra (yaklaşık 18 yaş) herhangi bir yaşta uygulanabilir. Sistemik olarak implant yerleştirilmesine engel olan bir hastalığı olmayan herkese uygulanabilir.