Kötü Ağız Kokusu
Ağız kokusu kişinin sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir hastalık belirtisidir. Ağız kokusunun en önemli nedeni kötü ağız hijyenidir. Kötü ağız hijyenine bağlı olarak gelişmiş olan dişeti hastalıkları ve diş çürükleri de ağız kokusunun nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Toplumumuzda yaygın olan bu sorun her dört kişden birinde mevcuttur. Ağız içinde yer alan bakterilerin bir kısmı oksijensiz yaşayabilen bakterilerdir ve özellikle dişeti hastalığı ilerlediğinde, çürük kaviteleri derinleştiğinde sayıca çoğalırlar. Sayıca çoğalan bu bakteriler çürük kavitelerine, dişeti cebine ve dil üzerine yerleşerek yaşamlarına sürdürürken ağız kokusuna neden olurlar.
Ağız kokusunun sosyal hayatı etkilemekle başlayan olumsuzlukları; özgüvenin sarsılması, iletişim bozukluğu, utangaçlık duygusunun yaşanması gibi kötü etkileri olabilir.
Kötü ağız hijyeninin yanısıra sigara, ağız kuruluğu, burun, sinüs ve boğaz problemleri, alt solunum yolları enfeksiyonları, açlık, diyet ve çeşitli hastalıklar ağız kokusuna neden olmaktadır. Birçok sistemik hastalıkların ilk belirtisi olarak ta ortaya çıkabilen ağız kokusu basite alınmamalıdır. Sistemik hastalıkların belirtisi olarak meydana gelmiş olan ağız kokusu hastalığın erken tanısı açısından oldukça önemlidir.
Tedavi Yöntemleri (Ağız Boşluğu Kaynaklılarda)
Diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapın. Tam bir ağız muayenesi yaptırın. Koku testleri uygulanabilir ki bu testlerle uçucu sülfür gazları ve halitosis hastalığının boyutları tespit edilir. İleri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri tedavi edilmelidir. Ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir. İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir. Ağız kuruluğuna mani olmak için gün boyu su için. Tükürük salgısını hareketlendirin: bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olur. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur. Bu arada mentollü pastillere dikkat! Kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olur. Su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) ve meyveler (elma muhteşem bir ilaçtır) tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın. Eczanelerde satılan maydanoz yağı bazlı kapsüller alın. Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin). Çoğunlukla kötü sindirildiklerinden süt ürünleri de bu probleme neden olabilir. Dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanın veya fırçalamasırasında dilinizi temizleyin. Kahve taneleri çiğneyin, portakal veya limon kabuğu emin. Alkol ve sigarayı bırakın.
Kötü ağız kokusundan şikayet edenler bu konunun üzerine gitmelidir. çünkü basit bir müdahale ile bu probleminizden tamamen kurtulmanız mümkün olabilir. Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahaleden sonra hala ağız kokusundan şikayetçi iseniz diğer sebepleri de araştırmak gerekecektir.
Ağız Kokusunun Diğer Sebepleri
Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, Şeker hastalığı (Diyabet) (aseton kokusu), Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi), Karaciğer yetmezliği, Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu).Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır.)