Protetik Diş Tedavileri

Protetik Diş Tedavileri

Protetik dis hekimligi; dislerin sekil, form bozukluklarini ve dis eksikliklerinin teshisini, tedavi planlamasini, rehabilitasyonunu, oral fonksiyonlarin tamamlanmasini ve okluzyonun düzenlemesinin yani sira hastanin görüntüsünün ve estetiginin gelistirilmesinde etkili bir tedavi bilimidir.

Protetik yaklaşım dört ana konudan oluşmaktadır;

Tam Protezler

Ağızdaki tüm dislerin kaybedilmesi sonucunda agza yapilan hareketli (takilip çikarilabilen) protezlerdir. Özel akriliklerden bir yapı üzerine yine akrilik veya porselenden yapilmis disler kullanilarak hazirlanir. Tam damak protezleri olarak da isimlendirilebilir.

Hareketli Bölümlü Protezler

Kismi dis eksikliginde yani dislerin bir kisminin kaybedilip bir kisminin agizda oldugu özel akrilik ve/veya metaller birlikte kullanilarak hazirlanan krose (kanca) adi verilen metal parçalari ile dise tutunmayi saglayan ve hastalarin istegine bagli olarak çikarilip takilabilen protezlerdir.

Implant

Dis ya da dislerin eksikliginde, dis kökü seklinde titanyumdan hazirlanmis ve çene kemigine küçük bir operasyon ile yerlestirilen suni dis kökleridir. Kemik ile özel bir bag olusturarak yerlestirildigi yere, hücresel olarak tutunur. Bu tutunma tamamlandiginda (2-6 ay) üst yapi dedigimiz protezi hazirlama islemine geçilir. Günümüzde implantlar tartismasiz olarak dogal dise en iyi alternatiflerdir.

Sabit Protezler (Kuron-Köprü)

Dissiz boslugun her iki tarafindaki destek dislerin belli oranlarda küçültülerek ve bu disler üzerine yapistirma yoluyla hazirlanan porselen ve/veya metalden yapilan restorasyonlardir.

Parsiyel Protezler

Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.

Hassas Tutuculu Protezler

Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Kanca gibi dışardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik protezlerdir.

ÇENE EKLEM PROBLEMLERİ

Çene eklemlerinin tam açılmama, hiç açılmama, çene açıldıkça yerinden çıkma gibi fonksiyon bozukluklarını kapsar. Eklemin onarımı, eklemin ortadan kaldırılması ve suni bir eklem oluşturulması gibi girişimlerle sorun çözümlenir.

Temporomandibuler Eklem (TME, Alt çene eklemi ) ve/veya çiğneme kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğu sendromudur. Eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyum bozulmuştur. Çene eklemi bozuklukları, günümüzde yaygın bir kesimi etkisi altına almış durumdadır.

Alt Çene Eklemi Fonksiyon Bozukluklarının Nedenleri

- Çenelere yada eklem bölgesine gelen direkt travma (kaza ya da darbe sonucu)
- Tek taraflı çiğneme alışkanlığı
- Diş eksiklikleri
- Diş sıkma ve gıcırdatma
- Stres, depresyon vs.
- Fizyolojik olmayan diş kapanışı
- Eklemin gelişimsel defektleri(hipoplaziler vs.)
- Dejeneratif eklem rahatsızlıkları, osteoartritis, artrozis
- Otoimmün hastalıklar, romatoid artrit, lupus

Çene eklem rahatsızlığını nasıl hissedersiniz?

Her yutkunuşta, esnemede, çiğnemede, konuşmada ortaya çıkan batıcı ve şiddetli bir ağrı olabileceği gibi, sürekli ve donuk bir ağrı da olabilir. Ağrı, eklemin yer aldığı, hemen çene önündeki bölgede olabileceği gibi birçok yere de yansıyabilir. Ağrı, ekleme yapışan kaslarda spazm oluşturarak yüze, başa, kulağa ve çeneye yansıyabilir.

Tedavi Seçenekleri

- Hasta eğitimi ve koruyucu tedavi
- Splint tedavisi
- İlaç tedavisi
- Egzersizler
- Fizik tedavi
- Manipülasyon
- Psikiyatrik destek
- Geç kalınmış vakalarda ileri tedaviler (Cerrahi vs.)